Op Zaterdag 20 mei 2023 vond de eerste Pride viering in Veenendaal, op gepaste wijze, plaats. Het was een goedbezochte en kleurrijke dag vol activiteiten!

Onze eigen Robert/GiGi had de eer om vanuit ervaringsdeskundigheid zijn levensverhaal, en dat van GiGi, te vertellen. Gesteund door Marcel/Marsmellow en Christien/chriZ10 in het publiek. Hij koos er al snel voor om achter de lessenaar vandaan te komen om dichter bij het publiek te zijn. “Ik zou het liefste bij jullie gaan zitten, maar dan zien de mensen achteraan me niet meer.” grapt hij.

Het verhaal werd erg goed ontvangen: “Ik vond het fijn dat ik dingen uit je verhaal herkende.”, “Ik had even nodig om te horen dat het goed kan komen.” en “Ik hoop ooit net zo sterk in mijn schoenen te staan.” zijn enkele uitspraken van bezoekers achteraf.

Dat dit soort evenementen nog steeds hard nodig zijn bleek uit het protest dat zich voor de deur afspeelde. Personen van een bepaalde organisatie deelden actief flyers uit waar suggestieve, belastende en kwetsende teksten in stonden, begeleidt door foto’s, onder andere van Robert als GiGi. Dit protest hebben zij extra kracht bij gezet middels een uitgebreid artikel op hun website, die zich deels specifiek richt op Robert. Er is inmiddels aangifte gedaan, maar helaas, ons rechtssysteem is niet ingericht om er iets mee te kunnen doen.

Dus dan zit er niets anders op dan nóg harder vieren dat je bent wie je bent, want wie je bent is zo mooi 💖.

Pride Saturday Veenendaal