Op 30 oktober gaf WagaStorm een gastles aan 100 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem, in het kader van hun werkweek in een prachtig kasteel in Limburg. In de kapel van het kasteel klonk luid geroezemoes van 100 leerlingen, die geen idee hadden wat ze te wachten stond.

We kwamen een gastles geven over diversiteit, inclusie, vooroordelen en algemene sociale veiligheid. Op verzoek van één van de organiserende docenten waren wij aanwezig in drag. Een uitdagende combinatie, want je wil niet dat het uiterlijk afleidt van de boodschap die we komen brengen. Gelukkig zijn we ervaren in het geven van gastlessen, zowel in drag als onszelf.

GiGi, chriZ10, Marsmellow en Victoria Diamond waren de sprekers. GiGi fungeerde als moderator, om de leerlingen hier en daar uit te dagen, aan te horen en om ervaringen en meningen op te halen.

Marsmellow presenteerde de stellingen waarbij de leerlingen hun hand konden opsteken als ze het eens waren met een stelling. Vervolgens werden de stellingen besproken, wat hier en daar voor felle tegenargumenten zorgden.

chriZ10 bracht haar levensverhaal. Over het opgroeien als Surinaamse in een witte leefomgeving en de invloed die dit had op haar als kind, maar ook nu nog als volwassene. De leerlingen waren duidelijk onder de indruk van het racisme waarmee chriZ10 nu nog steeds geconfronteerd wordt.

Victoria Diamond was voor het eerst mee als spreker. Haar verhaal over het zijn van een 53 jarige man, die na 20 jaar weer de (stoute) pumps aangetrokken heeft, ging in de kern over sociale veiligheid op de werkvloer en hierin je eigen kracht vinden om te doen waar je gelukkig van wordt.

Het was een fijne, geslaagde dag met ‘besef momentjes’, gelach en uiteraard hier en daar een optreden.

Voorlichting SGH